Pamiętajmy.
Antybiotyk który został nam przepisany przez lekarza, ma za zadanie usunąć bakterie odpowiedzialne za chorobę.
Niestety, nie działa on wybiórczo i często terapia wiąże się ze zniszczeniem także dobrej mikroflory w organizmie.
Leczenie, szczególnie jeśli jest długotrwałe, potrafi być mocno wyniszczające i zniszczyć tzw. dobre bakterie na dłużej niż np. przez tydzień antybiotykoterapii.
Przyjmowanie antybiotyków często powoduje wiele różnych skutków ubocznych. Do najbardziej charakterystycznych zalicza się:
Przyjmowanie antybiotyków może prowadzić do wyjałowienia organizmu, co ma bardzo zły wpływ na ogólny stan zdrowia.
Można się jednak przed tym uchronić. Przyjmowanie probiotyków i prebiotyków to jedno. Ogromne znaczenie ma także dieta.
Produktami, które dostarczają do organizmu zdrowe drobnoustroje, są:
Podczas antybiotykoterapii zaleca się spożywanie jak największej ilości owoców i warzyw. W ten sposób wzmocnimy organizm i zapobiegniemy ewentualnej awitaminozie.
Najcenniejsze dla układu odpornościowego są m.in. natka pietruszki, brokuły, brukselka.
Dodatkowo warto włączyć do diety surówkę oraz sok z marchwi, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej beta-karotenu, który tak jak witamina C neutralizuje wolne rodniki. Doskonałym daniem dla rekonwalescenta jest również zupa jarzynowa oraz gotowana lub pieczona ryba lub pierś z kurczaka (uzupełnia niedobór wapnia).